dimarts, 11 de novembre del 2008

Música innòcua

Hi ha una certa tendència en algunes emissores de ràdio musicals de sotmetre l'oient a un estat vegetatiu mitjançant la repetició fins a la sacietat d'uns estàndars de cançons aparentment innòcues però que, escoltades una rere l'altra poden ser molt perilloses.

Són aparentment innòcues perquè, escoltades d'una en una, no aporten res de nou als oïdes de qui l'escolta: són fórmules ja gastades de cançons de "Posi-me'n una dotzena com aquestes" a l'I-Tunes.

Actualment aquestes emissores posen molt d'èmfasi a la dècada dels 80. Tinc la teoria que sempre sonen a les ràdios les cançons de l'època quan el programador anava a la discoteca. És cíclic: actualment quina edat deuen tenir els programadors de les emissores? 35, 40 anys? Quan sortien de festa, fa 20 anys? Doncs sí: música dels 80 per un tubo. I això és extrapolable a fa 10 anys, fa 20 anys...

El resultat és una emissora amb encefalograma pla, on totes les cançons són tan iguals que et sembla que estiguin fetes amb plantilla. No hi ha ni una nota discordant, totes són políticament correctes. Davant d'això tens dues opcions: o t'adorms (no t'ho posis al cotxe) o t'engegues un tret, tot i que el més recomanable és canviar d'emissora...

Banda sonora (mental) de l'escrit: Lost in the supermarket dels Clash

1 comentari:

Joan ha dit...

Bones.
Home, hi ha de tot, afortunadament. hi ha un bon grapat d'emissores que, certament, s'identifiquen de seguida en un estil de música i un arriba a agafar certa mania tant a l'estil com a l'emissora en qüestió.
De tota manera, pel meu gust, no hi ha res com una bona emissora d'aquelles que només posen música i ben variada. Fa uns anys quan jo estava en una residència d'estudiant a Girona, sintonitzava Radio San Gregori, on tan et podies trobar música dels anys 80 del tipus culture club, abba, ryan paris etc, com altres grups ben diferents, com per exemple Mocedades.
Actualment potser l'emissora més variada es Rac 105.
Pel que fa a que posin música dels 80, sí, certament sona molt, però almenys jo buscant emissores sento també molta música actual, i en molts casos, música espanyola, normalment també actual.

Salut!

Joan